برگزاری نشست روز جهانی تالاب در موسسه جغرافیا - موسسه جغرافیا igut
برگزاری نشست روز جهانی تالاب درموسسه جغرافیا
به گزارش روابط عمومی دانشکده جغرافیا و به همت موسسه جغرافیا دانشگاه تهران، نشست روز جهانی تالاب با حضور جناب آقای دکتر مسعود باقر زاده کریمی(مدیرکل دفتر اکوسیستمهای آبی(تالابها و رودخانهها) سازمان حفاظت محیطزیست)، دکتر قاسم عزیزی(عضو هیئتمدیره انجمن کواترنری)، خانم روناک اسعدی(رئیس گروه حفاظت از حریم سواحل وزارت نیرو)، اساتید و دانشجویان دانشکده جغرافیا در روز دوشنبه 15/11/97 در سالن شورا دانشکده برگزار شد.
در ابتدای این جلسه جناب آقای دکتر مهران مقصودی، رئیس موسسه جغرافیا دانشگاه تهران ضمن خوشامدگویی به حاضرین در جلسه، به بیان فعالیتها، پروژهها و اقدامات صورت گرفته توسط موسسه جغرافیا پرداختند. ایشان فرمودند با توجه به شعار امسال روز جهانی تالابها و اهمیت تالاب ها در پایداری اکوسیستم، این جلسه در نظر گرفتهشده است. ایشان فرمودند، علیرغم تنوع زیستی تالابهای داخلی و ساحلی ایران و با توجه به اینکه این تالابها اکوسیستمهای حیاتی کشور هستند اما متأسفانه وضعیت نامناسبی را دارا میباشند، به همین دلیل ما نیازمند توجه بیشتر به آنها میباشیم. رئیس موسسه جغرافیا فرمودند، یکی از عوامل اصلی در تخریب تالاب ها را ضعف در مدیریت دانستند.
در بخش دوم این مراسم، سرکار خانم دکتر شیرین محمدخان، معاون پژوهشی دانشکده جغرافیا در ارتباط با بحث تالابها فرمودند، با توجه به ماهیت بینرشتهای تالابها، ایجاب میکند که از گروههای مختلف با ظرفیت و پتانسیلهای متفاوت استفاده کرد. خانم دکتر محمدخان توجه به حقابه های محیطزیستی تالابها را بسیار مهم دانستند و فرمودند، بسیاری از مشکلات به وجود آمده در زمینهی گردوغبار کشور به خاطر نادیده گرفتن این حقابه ها میباشد.
در ادامهی این نشست، خانم مهندس روناک اسعدی رئیس گروه حفاظت از حریم سواحل وزارت نیرو، ضمن اشاره به این نکته که در کشور ایران تالابها یک عامل مهم و کلیدی برای حفظ بقاء تنوع زیستی و تعیینکنندهی زیستگاهها به شمار میآیند، صحبتهای خود را تحت عنوان "اهم اقدامات انجامشده در راستای حفاظت و بهرهبرداری از تالابها و دریاچههای کشور" بیان کردند. ایشان همچنین مطالب خود را در خصوص ارزش و اهمیت تالابها، عوامل تهدیدکننده، بررسی کنوانسیون رامسر، بهرهبرداری خردمندانه از تالابها، طبقهبندی تالابها، قوانین و مقررات، مطالعات صورت گرفته بیان کردند. ایشان همچنین فرمودند، ازجمله اقدامات مهم و در دست اجرای وزارت نیرو رعایت و تأمین حقابه های زیستمحیطی، جلوگیری از بهرهبرداری غیرمجاز در دورههای خشکسالی و تعیین حد و بستر حریم تالابها میباشد.
در این نشست جناب آقای دکتر مسعود باقر زاده کریمی، مدیرکل دفتر اکوسیستمهای آبی(تالابها و رودخانهها) سازمان حفاظت محیطزیست فرمودند، با توجه به اهمیت و نقش تالابها، این منابع میتوانند در همهی ابعاد یک دستآویز قدرتمند برای کل منابع طبیعی باشد. به همین دلیل تالابها یک موضوع چندبخشی است که برای حفظ آن بایستی از تمامی تخصصها استفاده شود. ایشان فرمودند، مطالعات صورت گرفته حاکی از آن است که یکی از مهمترین عوامل اصلی تخریب تالابها، عدم بهرهگیری از دیدگاه ذینفعان در مدیریت آن میباشد. این در صورتی است که ذینفعان مالکین اصلی تالاب میباشند. آقای دکتر باقر زاده ضمن اشاره به ارزش و جایگاه اقتصادی- اجتماعی تالابها در جهان، و عوامل تهدیدکننده تالابهای ایران، چهار عامل؛ قوانین کارآمد، ساختار اجرایی مناسب، فرهنگسازی و جلب مشارکت مردم را راهکارهای اصلی حفظ تالابها دانستند.
جناب آقای دکتر قاسم عزیزی، استاد جغرافیای طبیعی دانشگاه تهران و عضو هیئتمدیره انجمن کواترنری ضمن تشکر از مسئولین موسسه جغرافیا برای برگزاری این نشست علمی، در مورد "تغییر اقلیم و تأثیر آن بر تالابها" به سخنرانی پرداختند. ایشان فرمودند، اگر دریاچه ارومیه و تالابهای کشور خشک نمیشدند، از طرف مسئولین تلاش برای مدیریت و حفظ آنها صورت نمیگرفت. آقای دکتر عزیزی خاطرنشان کردند هنگامی ما به سراغ مشکلات میرویم که ابتدا با چشم ببینیم و آن را باور کنیم، این در صورتی است که باید اقدامات پیشگیرانه ی از قبل صورت بگیرد تا به این وضعیت دچار نشویم. در این جلسه ایشان همچنین در ارتباط با عوامل مؤثر بر تغییر اقلیم، گرمایش جهانی، تأثیرات تغییر اقلیم بر زندگی جوامع بشری و تالابها مطالبی را بیان کردند.